ana_sayfa
FAALİYETLER
Yazılı Soru Önergeleri
Genel Kurul Soruları
Kanun Teklifleri
Sözlü Soru Önergeleri
Makalelerim
Genel Kurul Konuşmaları
Yazılı S.Ö.(Cevaplanan)
Meclis Araştırma Önergeleri
Yazl S..(Cevaplanan) > Adana da Yerel basına baskılar hakkında

11/10/2010

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını; Anayasa’nın 98 ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince saygılarımla talep ederim.





Yılmaz TANKUT
MHP Adana Milletvekili


Demokratik rejimlerin en önemli özelliklerinden biri de, bağımsız basın organlarının bulunmasıdır. Doğru, tarafsız bilgiler verme sorumluluğu olan bağımsız basının bulunmadığı rejimlerde, halkın etki altında kalmadan demokratik tercihlerini yapabilme imkânı yoktur.

Ülkemizde neredeyse tek sesli yani taraflı organlar haline getirildiğini düşündüğümüz yaygın basının aksine bir de Anadolu basını diye tabir ettiğimiz yerel basın vardır. Ancak son günlerde yerel basına yönelik ciddi baskılar olduğu iddiaları, yerel basının da ‘Bertaraf’ edilme hedefi haline getirildiği şeklinde düşünülmektedir. Seçim bölgem olan Adana’daki günlük yayın yapan 20’ye yakın gazetelere yönelik olarak Maliye Bakanlığı’na bağlı Defterdarlık birimlerinin sıkı bir denetim başlatması ve bunun 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan referandumdan hemen sonraya denk gelmesi, ciddi kuşkulara ve kaygılara yol açmıştır.

Referandum sürecinde ‘evet” ve ‘hayır’ kampanyası yürüten siyasi partilere eşit ve aynı mesafede bir yayın politikası izleyen Adana yerel basın organlarının defterlerinin araştırılarak gelir-giderlerinin incelenmesi, rutin bir denetim olarak değerlendirilmeyip, ‘Bitaraf’ kalmalarının karşılığında kesilen ceza şeklinde izah edilmektedir. Bu durum referandum sürecindeki ‘evet’ kampanyasında yerel basının ‘tarafsız’ kalmasının dahi yetersiz görülerek devletin Maliye’si üzerinden cezalandırılmak istendiği şeklinde yorumlanmaktadır. Böyle bir tablonun da, başta şahsınız olmak üzere Partinizin temsilcilerinin sık sık kullandığı ‘daha fazla demokrasi ve/veya insan hakları’ söylemleriyle tamamen bir zıtlık teşkil ettiğine dikkatinizi çekerim. Yine sık sık dile getirdiğiniz ‘İleri demokrasi’ hedefleriyle örtüşür yanı da asla bulunmamaktadır.

Bu hususlar çerçevesinde;

1- Maliye’nin Adana’daki yerel basın organlarına yönelik başlattığı denetimlerden bilginiz var mıdır?

2- Denetimlerin, yerel basının referandum sürecinde tarafsız bir yayın politikası izlemesiyle ilgili olduğu iddiaları doğru mudur?

3- Doğru ise, bu durum da yerel basının mağduriyeti nasıl giderilecektir?

4- Doğru değilse zamanlaması ve yoğunluğu itibari ile rutin bir denetim olmadığı izlenimi veren bu denetimlerin gerçek sebebi nedir?

5- Adana’da günlük, haftalık ve aylık olmak üzere mahalli basına yönelik başlatılan mali denetim sayısı nedir?

6- Yapılan denetimler sonuçlanmış mıdır? Sonuçlanan denetimlerde toplam kesilen ceza miktarı nedir?

7- Adana’dan başka kaç ilde ve ilçede benzeri denetimler yapılmıştır, kaç denetim devam etmektedir? Sonuç ve mahiyetleri nedir?


,

,